Efter 18 år – riksdagen granskar statliga skogsförsäljningar

STATLIGT ÄGANDE. För 18 år sedan beslutade riksdagen att Sveaskog skulle sälja en tiondel av sina skogar och på så sätt stärka landsbygden. Nu har näringsutskottet gjort en uppföljning av försäljningarna, något som borde ha gjorts långt tidigare, enligt en kritisk Birger Lahti (V).

På torsdagen arrangerar näringsutskottet ett internt digitalt seminarium om den uppföljning som utskottet har gjort av Sveaskogs så kallade markförsäljningsprogram. Det vill säga det beslut som riksdagen fattade år 2002 att Sveaskog skulle sälja mellan fem och tio procent av sina marker till enskilda. Försäljningarnas syfte skulle vara att stärka den lokala utveckligen på landsbygden i allmänhet och i glesbygden i synnerhet.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) är ordförande i utskottets uppföljnings- och utvärderingsgrupp. Hon säger att utvärderingen tittar på hur Sveaskog lyckas hantera sina dubbla roller.

– Å ena sidan har Sveaskog ett vinstkrav, å andra sidan ett uppdrag från riksdagen att de leverera mark, säger hon till Altinget.

Login